Identiteitskaarten van de druivensoorten uit de Jura
3 rode: Poulsard (of Ploussard), Trousseau en Pinot
2 witte: Chardonnay en Savagnin
De Poulsard, Trousseau en Savagnin zijn uitsluitend Jura-soorten en zijn nergens anders terug te vinden.
De Poulsard of Ploussard
3 rode: Poulsard (of Ploussard), Trousseau en Pinot
2 witte: Chardonnay en Savagnin
De Poulsard, Trousseau en Savagnin zijn uitsluitend Jura-soorten en zijn nergens anders terug te vinden.
De Poulsard of Ploussard
Verhouding: 18%
Favoriete ondergrond: blawe mergel en kleihoudende schist (noorden van de wijngaard)
Gemiddelde opbrengst: 50hl/ha
Favoriete ondergrond: blawe mergel en kleihoudende schist (noorden van de wijngaard)
Gemiddelde opbrengst: 50hl/ha
Beschrijving van de aroma's: morel-framboos-kers-peper-kruiderij-onderhout
Goede vrienden aan tafel: veelzijdige wijn bij uitstek, uw voorwaarden zullen de uwe zijn: een eenvoudige schotel van vleeswaren, kaas of meer verfijnde noten van visfilet, gratin van rode vruchten, fris op een terras of op kamertemperatuur, de Poulsard is een moderne wijn in gebruik, een eenvoudige wijn met klasse
Goede vrienden aan tafel: veelzijdige wijn bij uitstek, uw voorwaarden zullen de uwe zijn: een eenvoudige schotel van vleeswaren, kaas of meer verfijnde noten van visfilet, gratin van rode vruchten, fris op een terras of op kamertemperatuur, de Poulsard is een moderne wijn in gebruik, een eenvoudige wijn met klasse
Bijzondere kenmerken: deze fijne druivensoort, gevoelig voor vorst en met late rijping, wordt reeds vermeld in 1386. De naam komt van de gelijkenis met "la plosse", een variëteit van de witte sleepruim. Deze rode druif met wit sap wordt gekenmerkt door een fijn vel en levert vaak erg heldere wijnen op die rosé worden genoemd hoewel ze als rode wijn gevinifieerd zijn.
De Trousseau
Verhouding: 5%
Favoriete ondergronden: rode mergel, grindhoudende en warme bodemsGemiddelde opbrengst: 40 à 50 hl/ha
Beschrijving van de aroma's: donkere vruchten-rode vruchten-peper-wild-koffie
Goede vrienden aan tafel: jachtbuit (rood vlees, pluimwild of haarwild) of meer gekruide expedities (tajine van lam met pruimen), de Trousseau is ook geschikt voor het konfijten van sjalotten voor bij een visfilet en zelfs gevogelte.
Bijzondere kenmerken: deze inheemse druivensoort van de Jura wordt ook wel de neef van de bastardo, een druivensoort uit de Porto, genoemd. De naam zou afkomstig zijn van het compacte, gedrongen uitzicht van de bessen en zelfs van de hele wijnstok. De plant komt laat in knop, waardoor het een bestendige druivensoort is, maar groeit niet graag in de buurt van rivieren of aan de benedenkant van hellingen waar de dauw blijft hangen.
De Pinot Noir
Verhouding: 10%
Favoriete ondergronden: carbonaat- en kleihoudende terreinen van de zone van Arlay.
Gemiddelde opbrengst: 35 à 50 hl/ha
Beschrijving van de aroma's: kers-bos-komijn-aardbei-onderhout-braambes
Goede vrienden aan tafel: aromatische looizuurstructuur, maar tezelfdertijd bevallig en elegant en daardoor erg gedurfd. Cantharelpannetje, kalfslever met frambozensap, poonfilet met kruiden, ...
Bijzondere kenmerken: deze druivensoort werd in de 14e eeuw ingevoerd in de Jura door de graven van Bourgogne. De Jonge wijnbouwersgeneratie heeft de traditie de druivensoort te combineren doorbroken en maakt optimaal gebruik van het bijzondere karakter van de Jura om met deze bekende Bourgondische druivensoort eerste klas wijnen aan te bieden.
Favoriete ondergronden: carbonaat- en kleihoudende terreinen van de zone van Arlay.
Gemiddelde opbrengst: 35 à 50 hl/ha
Beschrijving van de aroma's: kers-bos-komijn-aardbei-onderhout-braambes
Goede vrienden aan tafel: aromatische looizuurstructuur, maar tezelfdertijd bevallig en elegant en daardoor erg gedurfd. Cantharelpannetje, kalfslever met frambozensap, poonfilet met kruiden, ...
Bijzondere kenmerken: deze druivensoort werd in de 14e eeuw ingevoerd in de Jura door de graven van Bourgogne. De Jonge wijnbouwersgeneratie heeft de traditie de druivensoort te combineren doorbroken en maakt optimaal gebruik van het bijzondere karakter van de Jura om met deze bekende Bourgondische druivensoort eerste klas wijnen aan te bieden.
Chardonnay
Verhouding: 45%
Favoriete ondergronden: verspreid over de gehele wijnstreek, verschilt deze druivensoort enorm naargelang de ondergrond waarin hij wortelt. Deze druivensoort verricht wonderen op lichte en kalkhoudende grondbodems wanneer het rendement ervan wordt beheerst.
Gemiddelde opbrengst: 55 hl/ha
Beschrijving van de aroma's: amandel-honing-acacia-boter-citroenmelisse
Goede vrienden aan tafel: rauwe of gerookte vis, in paté of sauzen, wit vlees, paddenstoelen, kaas, ... er zijn zoveel geslaagde huwelijken op tafel als Chardonnays in de Jura.
Bijzondere kenmerken: deze druivensoort is reeds sinds de middeleeuwen terug te vinden in de Jura en had vroeger verschillende namen in elk kanton waar hij werd verbouwd: gamay blanc in Lons-le-Saunier en l'Etoile, Melon in Arbois, Moulan, Melan en soms zelfs Rousette in Pouligny. Vandaag wordt deze wijn in kuipen opgelegd om de primaire aroma's terug te vinden, maar ook in grote wijnvaten of fusten, al dan niet opgevuld, naargelang een bloemig of getypeerd karakter wordt nagestreefd.
De Savagnin
Verhouding: 15%
Favoriete ondergronden: blauwe mergel of grijze schist, bedekt met kalkhoudende elementen
Gemiddelde opbrengst: 35 hl/ha
Beschrijving van de aroma's: geroosterde amandel-koffie-noot-appel-vuursteen
Goede vrienden aan tafel: Comté, noten en morieltjes wanneer het vin jaune (gele wijn) wordt, maar ook exotische keuken (sushi, curry, colombo, cari, tandoori, ...), schaaldieren en wit vlees.
Bijzondere kenmerken: deze druivensoort is de koning van de Jura, aangezien deze soort het leven schenkt aan de vin jaune. Over de herkomst bestaat nogal controverse, maar over de oenologische interpretatie is iedereen het eens: de savagnin is uitzonderlijk.
6 benamingen
De eerste gecontroleerde herkomstbenaming, een voorloper op dit gebied, is Arbois, vastgesteld in 1936. Vandaag zijn er 6 AOC's in de Jura:
4 geografische benamingen: Arbois, Château-Chalon, l'Etoile, Côtes du Jura
2 productbenamingen: Macvin du Jura, Crémant du Jura
De 5 druivensoorten worden individueel of in assemblage geïnterpreteerd om een kleurrijk palet vol smaken van de Jura-streken aan te bieden. Het Interprofessioneel Comité van de wijnen uit de Jura (CIVJ) stelt een classificatie van de Jura-wijnen voor in 8 hoofdstukken:
De rode wijnen van de Jura: komen voort uit één van de 3 druivensoorten of uit hun assemblage en vertonen een oneindig kleurenpalet
De traditionele witte wijnen: komen voort uit de Chardonnay en de Savagnin, individueel of gecombineerd en danken hun typische karakter aan de oplegmethode onder een zeil, dit wil zeggen in fusten en zonder opvulling (ouillage)
De witte bloemige wijnen: komen voort uit witte druivensoorten van de Jura, al dan niet gecombineerd, en onderscheiden zich nog meer door hun oplegging in kuipen, grote wijnvaten of fusten, ditmaal opgevuld, waardoor de primaire aroma's bevoorrecht worden
De strowijn: de druiven worden manueel geoogst, waarna ze verscheidene weken op houten zeven worden geplaatst. Bij het persen verkrijgt men ze sap met een erg hoog suiker- en aromagehalte. Na een erg zorgvuldige vinificatie en oplegging, is de strowijn een echte godendrank.
De Macvin (vin de paille): dit Jura-aperitief bij uitstek wordt verkregen door toevoeging van marc van de Jura aan het druivensap voor de gisting. Deze likeurwijn zou uit de 9e eeuw dateren en kreeg een AOC in 1991
De marc en de brandewijn van de Jura: om in putje winter de zintuigen op te warmen!
De Crémant du Jura: deze mousserende Jura-wijn kreeg in 1995 een AOC, maar de bruisende traditie dateert van lang voor dit besluit, aangezien deze in de Jura zou teruggaan tot in de 18e eeuw
De vin jaune: komt enkel voort uit de Savagnin druivensoort en blijft minstens 6 jaar en 3 maand in fusten. Het is de enige, unieke, niet te evenaren vin jaune, waaran de wijnbouwers een groot feest wijden, de Percée du vin jaune (eerste weekend van februari)
Favoriete ondergronden: verspreid over de gehele wijnstreek, verschilt deze druivensoort enorm naargelang de ondergrond waarin hij wortelt. Deze druivensoort verricht wonderen op lichte en kalkhoudende grondbodems wanneer het rendement ervan wordt beheerst.
Gemiddelde opbrengst: 55 hl/ha
Beschrijving van de aroma's: amandel-honing-acacia-boter-citroenmelisse
Goede vrienden aan tafel: rauwe of gerookte vis, in paté of sauzen, wit vlees, paddenstoelen, kaas, ... er zijn zoveel geslaagde huwelijken op tafel als Chardonnays in de Jura.
Bijzondere kenmerken: deze druivensoort is reeds sinds de middeleeuwen terug te vinden in de Jura en had vroeger verschillende namen in elk kanton waar hij werd verbouwd: gamay blanc in Lons-le-Saunier en l'Etoile, Melon in Arbois, Moulan, Melan en soms zelfs Rousette in Pouligny. Vandaag wordt deze wijn in kuipen opgelegd om de primaire aroma's terug te vinden, maar ook in grote wijnvaten of fusten, al dan niet opgevuld, naargelang een bloemig of getypeerd karakter wordt nagestreefd.
De Savagnin
Verhouding: 15%
Favoriete ondergronden: blauwe mergel of grijze schist, bedekt met kalkhoudende elementen
Gemiddelde opbrengst: 35 hl/ha
Beschrijving van de aroma's: geroosterde amandel-koffie-noot-appel-vuursteen
Goede vrienden aan tafel: Comté, noten en morieltjes wanneer het vin jaune (gele wijn) wordt, maar ook exotische keuken (sushi, curry, colombo, cari, tandoori, ...), schaaldieren en wit vlees.
Bijzondere kenmerken: deze druivensoort is de koning van de Jura, aangezien deze soort het leven schenkt aan de vin jaune. Over de herkomst bestaat nogal controverse, maar over de oenologische interpretatie is iedereen het eens: de savagnin is uitzonderlijk.
6 benamingen
De eerste gecontroleerde herkomstbenaming, een voorloper op dit gebied, is Arbois, vastgesteld in 1936. Vandaag zijn er 6 AOC's in de Jura:
4 geografische benamingen: Arbois, Château-Chalon, l'Etoile, Côtes du Jura
2 productbenamingen: Macvin du Jura, Crémant du Jura
De 5 druivensoorten worden individueel of in assemblage geïnterpreteerd om een kleurrijk palet vol smaken van de Jura-streken aan te bieden. Het Interprofessioneel Comité van de wijnen uit de Jura (CIVJ) stelt een classificatie van de Jura-wijnen voor in 8 hoofdstukken:
De rode wijnen van de Jura: komen voort uit één van de 3 druivensoorten of uit hun assemblage en vertonen een oneindig kleurenpalet
De traditionele witte wijnen: komen voort uit de Chardonnay en de Savagnin, individueel of gecombineerd en danken hun typische karakter aan de oplegmethode onder een zeil, dit wil zeggen in fusten en zonder opvulling (ouillage)
De witte bloemige wijnen: komen voort uit witte druivensoorten van de Jura, al dan niet gecombineerd, en onderscheiden zich nog meer door hun oplegging in kuipen, grote wijnvaten of fusten, ditmaal opgevuld, waardoor de primaire aroma's bevoorrecht worden
De strowijn: de druiven worden manueel geoogst, waarna ze verscheidene weken op houten zeven worden geplaatst. Bij het persen verkrijgt men ze sap met een erg hoog suiker- en aromagehalte. Na een erg zorgvuldige vinificatie en oplegging, is de strowijn een echte godendrank.
De Macvin (vin de paille): dit Jura-aperitief bij uitstek wordt verkregen door toevoeging van marc van de Jura aan het druivensap voor de gisting. Deze likeurwijn zou uit de 9e eeuw dateren en kreeg een AOC in 1991
De marc en de brandewijn van de Jura: om in putje winter de zintuigen op te warmen!
De Crémant du Jura: deze mousserende Jura-wijn kreeg in 1995 een AOC, maar de bruisende traditie dateert van lang voor dit besluit, aangezien deze in de Jura zou teruggaan tot in de 18e eeuw
De vin jaune: komt enkel voort uit de Savagnin druivensoort en blijft minstens 6 jaar en 3 maand in fusten. Het is de enige, unieke, niet te evenaren vin jaune, waaran de wijnbouwers een groot feest wijden, de Percée du vin jaune (eerste weekend van februari)


